Na trzy miesiące, w szczelnych pojemnikach, zamknęliśmy burgery i frytki z kilku najpopularniejszych sieci fast foodowych w Polsce: KFC, McDonald’s i Burger Kinga. Dodatkowo, by warunki były bardziej ekstremalne, ustawiliśmy je w pełnym słońcu. W ten sposób chcieliśmy przetestować, jak długo produkty te zachowają swoją świeżość. Wyniki naszego eksperymentu są szokujące!
Jak długo fast food może być świeży?
Zacznijmy od początku. Po pierwszym tygodniu naszego testu pleśń pojawiła się na większości produktów, z wyjątkiem cheeseburgera z McDonald’s. Nawet po kolejnych siedmiu dniach, kanapka ta wydawała się pozostawać nietknięta przez pleśń. Natomiast pozostałe produkty były coraz bardziej pokryte szaro-zielonym nalotem, zwłaszcza frytki, które niemal całkowicie zmieniły swój kolor.
Po trzech tygodniach pleśń zupełnie „zjadła” ziemniaczane przekąski, ale burgery trzymały się nieco lepiej. Szczególnie cheeseburger z McDonald’s wyglądał tak samo, jak trzy tygodnie wcześniej!
Niezwykle trwały burger…
Postanowiliśmy poczekać jeszcze dłużej. Osiem tygodni później burgery z KFC i Burger Kinga całkowicie ustąpiły miejsca pleśni, natomiast kanapka z McDonald’s nadal prezentowała się… nienagannie. Jedynie trochę się spłaszczyła!
Jesteście ciekawi, jak produkty wyglądały po trzech miesiącach zamknięcia? Zobaczcie sami.
Więcej eksperymentów i trików? Obserwuj PanaParagona
Jeśli chcecie być na bieżąco z naszymi kolejnymi eksperymentami czy po porostu ciekawią Was triki pomagające oszczędzać pieniądze, to koniecznie obserwujcie nas w mediach społecznościowych na Instagramie, Tik Toku czy Facebooku.
A o tym, jak kontrolować swoje wydatki dowiecie się TUTAJ.