Przepisy na tanie obiady do 10 zł na cały tydzień

Co na obiad w tym tygodniu? Z tym pytaniem mierzy się każdy, kto zarządza domowymi obowiązkami. Najlepiej jeszcze, aby było szybko i tanio, a przede wszystkim smacznie!  Czy jest to możliwe? W dzisiejszych czasach brzmi to jak nie lada wyzwanie, jednak przy odrobinie kreatywności można stworzyć niebanalne i tanie obiady na cały tydzień. Oto nasze propozycje szybkich w przygotowaniu i niedrogich posiłków, które podpasują nawet najbardziej wybrednym domownikom.

Tanie obiady? Aplikacja PanParagon pomoże!

Zanim zaczniemy od przepisów, to warto wiedzieć, że w aplikacji PanParagon znajdziemy wyszukiwarkę promocji z gazetek. Dzięki niej możecie jeszcze bardziej obniżyć finalny koszt swojego obiadu! Więcej o tej funkcji pisaliśmy TUTAJ.

A teraz do dzieła 😊 poniżej znajdziecie pyszne i tanie przepisy na cały tydzień.

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią

Chcąc przygotować tani posiłek warto zadbać o to, aby składniki, które wybieramy były zarazem niedrogie i sycące. Kryteria te spełnia niepozorny ziemniak, który może być podstawą wielu dań, które nakarmią całą rodzinę. Warto jednak odejść od jego klasycznej, gotowanej wersji i wykorzystać go do stworzenia przepysznych placków z cukinii. Do ich przyrządzenia potrzebne będą:

  • pół kilo ziemniaków (około 1,45 zł),
  • jednej dużej cukinii (ok.3zł),
  • jednego jajka,
  • dwóch łyżek mąki. 

Sposób przygotowania

Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy jedno jajko i dwie łyżki mąki, tak aby powstała zwarta masa, dodajemy sól i pieprz do smaku. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Dla urozmaicenia możemy podać je z sosem czosnkowym lub pomidorowy i posypać koperkiem. Ten prosty i szybki przepis pozwala stworzyć smaczny i ciekawy obiad poniżej 10 złotych.

tanie obiady placki ziemniaczane z cukinią

Zupa z soczewicy – prosty przepis na tani obiad

Soczewica jest sycąca i bogata w białko i nie bez powodu stała się ulubienicą wegan. To również idealny składnik taniego obiadu, nawet dla mięsożerców. Za 100 gramów tego produktu zapłacimy zaledwie 1,2 zł! Nasza propozycja wykorzystania tej rośliny strączkowej to prosty przepis na aromatyczną i rozgrzewającą zupę. Potrzebne będą:

  • 100g soczewicy (1,20 zł),
  • 3 ziemniaki (1,40 zł),
  • jedna marchewka (0,50 zł),
  • jedna cebula (0,80 zł),
  • puszka pomidorów (5 zł),
  • 2 ząbki czosnku (0,20zł),  
  • kostka rosołowa.

Sposób przygotowania

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia cebuli i zeszklenia jej na oleju. Po chwili dodajemy startą marchewkę i dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i mieszając podsmażamy. Po chwili dodajemy soczewicę i zalewamy litrem bulionu z kostki rosołowej. Dodajemy ulubione przyprawy – tu idealnie wpasuje się kurkuma, słodka i ostra papryka. Gotujemy przez ok. 15 minut, dodajemy pomidory i trzymamy na ogniu, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Wedle uznania do zupy dodać można śmietankę 30% lub 18%. Połączenie ziemniaków i soczewicy sprawia, że ten tani i szybki obiad jest również pożywny i smaczny.

tania zupa z soczewicy

Szybki przepis na makaron z pesto z bazylii

To chyba najbardziej prosty i szybki przepis w tym zestawieniu. Wymaga jedynie ugotowania makaronu i zaopatrzenia się w zielone pesto, które znajdziemy w większości marketów. Ich ceny mogą poszybować nawet do kilkunastu złotych za słoik, ale bez problemu znajdziemy również takie w bardziej przystępnej cenie. Potrzebujemy jedynie dwóch składników:

  • zielonego pesto (można znaleźć takie za 5 zł),
  • makaronu penne (paczka 500g – 4zł).

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jedyną pracą, jaką musimy wykonać jest połączenie tych dwóch składników i umieszczenie ich na talerzu. Dla urozmaicenia danie posypać możemy uprażonymi ziarnami słonecznika lub startym parmezanem. Dzięki temu przepisowi do 10 zł, nawet najbardziej oporni kucharze będą mogli stworzyć smaczny i tani posiłek.

makaron z zielonym pesto

Przepis na naleśniki z…  czym dusza zapragnie!

Być może to banalne, być może to trochę dziecinne, ale na pewno nikt nie będzie się spierał – naleśniki to smaczny i tani posiłek, który cieszy niezależnie od wieku. Podawać je możemy na słodko, np. z domowym dżemem lub owocami sezonowymi. Zimą świetnie sprawdzą się jabłka podpieczone z cynamonem i cukrem, latem natomiast można skomponować je z jagodami, truskawkami lub malinami. Nie jest to jednak jedyna odsłona naleśników, sprawdzą się również jako tanie danie wytrawne. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować:

  • szklankę mąki,
  • dwa jajka (ok. 1,80 zł),
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej).

Jak przygotować ciasto na naleśniki?

Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy na gładką masę. I teraz zaczyna się zabawa, bo do ciasta możemy dodać swoje ulubione składniki. Nasza propozycja to dorzucenie pokrojonego w kostkę sera żółtego, szynki i szczypiorku. Osoby niejedzące mięsa mogą dodać do ciasta np. szpinak czy pomidory suszone. Ten prosty przepis pozwala bawić się i łączyć składniki w dowolny sposób, tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i… portfel 🙂

tanie naleśniki

Poznański przysmak – pyry z gzikiem – prosty przepis na tani obiad 

Ta propozycja obiadu do 10 zł nikogo z Wielkopolski nie zdziwi, ale warto się nią podzielić z resztą świata. Mowa tu o “pyrach z gzikiem”. Biały twaróg i ziemniaki w mundurkach mogą się wydawać nietypowym połączeniem, lecz w rzeczywistości tworzą pyszny tani posiłek. Przygotowanie tej potrawy to również żadna filozofia, a potrzebne będą:

  • kilogram ziemniaków (2,89 zł),
  • twaróg półtłusty 250g (5,45 zł),
  • 100g śmietanki 12 % lub 18% (1,20 zł).

Sposób przygotowania

Ziemniaki oczyszczamy i gotujemy w mundurkach. W międzyczasie przygotowujemy “gzik” – twaróg łączymy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz. Z twarogiem dobrze komponują się różne dodatki, np.  szczypiorek, rzodkiewka, cebulę. Na ugotowanego i przekrojonego ziemniaka nakładamy masło, solimy i nakładamy szczodrą porcję gziku. Ta szybka w przygotowaniu potrawa jest w stanie nasycić całą rodzinę.

Pyry z gzikiem - wielkopolski przysmak

Prosta zupa jarzynowa

Jest zmorą wielu przedszkolaków, ale to nieodłączny element pożywnego i taniego jadłospisu na cały tydzień. Przepisów na zupę jarzynową jest wiele. Do naszej wersji potrzebne są:

  • warzywa mrożone (kalafior, marchewka, brokuł) (ok. 4 zł za pół opakowania),
  • kostka rosołowa,
  • 4 ziemniaki (ok. 1,40 zł),
  • 100 ml śmietany 18% (1,50 zł),
  • koperek do posypania.

Sposób przygotowania

Zaczynamy od rozpuszczenia kostki rosołowej w 2 litrach wody (lub podgrzaniu bulionu, jeśli takowy posiadamy) i włożeniu do niej obranych i pokrojonych ziemniaków. Gdy trochę zmiękną dodajemy do nich resztę warzyw i gotujemy razem przez chwilę. Na koniec dolewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem. W ten sposób wyczarowaliśmy pyszną bombę witaminową w postaci obiadu za mniej niż 10 zł.

tania i prosta zupa jarzynowa

Pierogi ruskie – przepis na tanie danie obiadowe

Ostatnia z naszych tanich propozycji nie jest żadną nowością, choć często o niej zapominamy. Wszystkim znane pierogi są idealną propozycją taniego obiadu. Choć mogą przerazić kuchennych nowicjuszy, są one całkiem prostą w przygotowaniu potrawą. Ich cena będzie zależna od farszu, który wybierzemy (ten mięsny będzie droższy). Tańszą opcją są natomiast pierogi ruskie. Do ich przygotowania wykorzystamy:

  • 500g mąki pszennej (ok. 1,40 zł),
  • 300 ml wrzącej wody,
  • 50 g masła (ok, 1,50 zł),
  • 300 g twarogu (5,40 zł),    
  • 400 g ziemniaków (1,30 zł).

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do miski z mąką i szczyptą soli. Następnie ciasto zagniatamy, aż będzie sprężyste i odstawiamy na 30 minut, a w międzyczasie robimy farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie i rozgniatamy je tłuczkiem. Dodajemy do nich twaróg i łączymy w jednolitą masę. Opcjonalnie do farszu można dodać również podsmażoną cebulkę. Teraz zaczyna się zabawa w lepienie! Z rozwałkowanego ciasta kieliszkiem wycinamy okręgi, nakładamy łyżkę farszu i zalepiamy, dokładnie tak jak robiły to nasze babcie i prababcie. Potem wystarczy wrzucić je do osolonej wrzącej wody, gotować chwilę, aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię. I voilá, nasz tani posiłek jest gotowy! Pierogi możemy podać z kwaśną śmietaną, zeszkloną cebulką lub po prostu zjeść ze smakiem.

pierogi ruskie ręcznie lepione

Oszczędzaj z PanemParagonem

Chcecie poznać więcej nietypowych sposobów na oszczędzanie? Zajrzyjcie do naszego DARMOWEGO EBOOKA po więcej porad. Znajdziecie tam również gotowy arkusz do kontroli i planowania swoich wydatków.

Przeczytaj

  • Dwie niedziele handlowe w miesiącu? Nowy projekt ustawy w Sejmie 

    Dwie niedziele handlowe w miesiącu? Nowy projekt ustawy w Sejmie 

  • Wakacje składkowe. Ratunek dla polskich przedsiębiorców? 

    Wakacje składkowe. Ratunek dla polskich przedsiębiorców? 

  • Program “Mieszkanie na start” – oto co powinieneś o nim wiedzieć  

    Program “Mieszkanie na start” – oto co powinieneś o nim wiedzieć  

PanParagon:
najlepsza aplikacja
do przechowywania paragonów
i wyszukiwania promocji