Sezon ogórkowy nie zawsze musi oznaczać nudę. Dla wszystkich wielbicieli letnich smakołyków zamkniętych w słoikach sierpień to bardzo intensywny czas. To właśnie wtedy w kuchniach dzieją się cuda i powstają przetwory, które w chłodniejsze dni będą cieszyć swoim niepowtarzalnym smakiem. Niestety radość z przygotowywania tych wszystkich pyszności mogą odebrać ceny owoców i warzyw. Poznaj więc 5 sposobów PanaParagona na to, by przygotować przetwory nieco taniej.
1. Poszukaj lokalnych producentów
Owoce i warzywa na przetwory najlepiej kupować od lokalnych producentów. W ten sposób ominiesz pośredników. To z kolei przełoży się na niższą cenę za kilogram.
Aby dotrzeć do miejscowego sprzedawcy nie trzeba mieszkać na wsi. W mniejszych miejscowościach z pewnością jest to łatwiejsze, ale przecież nie ma rzeczy niemożliwych. 😉 Jeśli mieszkasz w dużym mieście, poszukaj kontaktów na lokalnych grupach ogłoszeniowych. W sezonie nietrudno w nich o wpisy osób, które tuż pod miastem hodują owoce i warzywa i są w stanie zaoferować nie tylko konkurencyjne ceny, ale też świetną jakość.
2. Zbieraj samodzielnie
Zbiory to czaso-, ale przede wszystkim kosztochłonne zajęcie. Istnieje jednak coraz więcej możliwości, by samemu zbierać owoce i warzywa na przetwory, nawet jeśli nie ma się własnego ogródka. Jednym z nich jest strona MyZbieramy. Za jej pośrednictwem można nawiązać kontakt z rolnikami, którzy chętnie sprzedadzą plony w niższej cenie, ale pod warunkiem ich samodzielnego zebrania.
To świetne rozwiązanie dla tych, którzy mogą poświęcić trochę więcej czasu albo chcą zapewnić nowe atrakcje dzieciom. Wyobrażacie sobie tę radość najmłodszych, kiedy zerwą z krzaczka świeżą malinę albo zobaczą, jak rosną cukinie? 😀
3. Kupuj na spółkę
„Im więcej, tym taniej” to zasada znana i często stosowana nie tylko przez duże sieci handlowe, ale też przez mniejszych sprzedawców. Niższe ceny są kuszące. Problemem może być natomiast szybkie przerobienie dużych ilości owoców i warzyw, by się nie popsuły. I tu z pomocą mogą przyjść znajomi albo sąsiedzi.
Odezwij się do nich przed zakupami. Może też planują robić przetwory? Połączcie więc siły, kupcie większą ilość owoców albo warzyw i podzielcie je między sobą. W ten sposób zaoszczędzicie i będziecie mieć pewność, że nic się nie zmarnuje.
4. Odzyskaj słoiki
Kiedy zdobędziesz już owoce i warzywa, pora na przygotowanie słoików. Jeśli masz ich w domu mnóstwo, bo zbierasz je przez cały rok z myślą o wakacyjnych przetworach, wystarczy, że je umyjesz, osuszysz i sprawdzisz, czy są szczelne.
A co jeśli pomysł na przetwory wpadł Ci do głowy dopiero niedawno? Zajrzyj na grupy na Facebooku lub na portale z lokalnymi ogłoszeniami. W Twojej okolicy z pewnością znajdą się osoby, które za niewielką opłatą lub zupełnie za darmo oddadzą słoiki. Nie ma więc potrzeby kupować nowych.
5. Wykorzystaj butelki
Jeśli nie posiadasz wystarczającej liczby słoików, a chcesz zakisić ogórki, możesz sięgnąć po puste, plastikowe butelki po mleku albo 5-litrowej wodzie. Mają na tyle duże otwory, że raczej bez problemu włożysz do nich wszystkie niezbędne składniki. Po dokładnym zakręceniu butelki, ogórki będą kisić się tak, jak w szklanym słoiku.
A jakie są Twoje sposoby na to, by obniżyć koszty robienia przetworów? Daj znać w komentarzu. 😉