awokado - sposoby na less waste

Wiesz, że to można zjeść? Less waste w kuchni.

Według danych GUS, ilość śmieci wytwarzanych w naszym kraju stale rośnie. W 2018 roku statystyczny Polak wyrzucił 325 kg odpadów komunalnych. To o 4,5% więcej niż rok wcześniej. W obliczu tych informacji, idea less waste przestaje być tylko aktualnym trendem. To kierunek, który powinien obrać każdy z nas, abyśmy za kilka lat nie „utonęli” w odpadach. Przejdź więc do działania i sprawdź, jakie produkty, które do tej pory wyrzucałeś, możesz śmiało wykorzystać w kuchni i przygotować z nich pyszne i wartościowe posiłki. To nie tylko przejaw troski o środowisko, ale przede wszystkim realna oszczędność.

Liście rzodkiewki

rzodkiewki

Zazwyczaj tuż po odcięciu ich od rzodkiewek, lądują w koszu. Mało kto wie jednak, że liście rzodkiewki zawierają więcej witamy C niż cytryna. Są też źródłem fosforu, żelaza i wapnia. Jak więc podać je w nieco bardziej przystępnej formie?

Liście rzodkiewki idealnie nadają się na pesto. Wystarczy zblendować je z czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, orzechami włoskimi i oliwą.

Jeśli uwielbiasz zielone koktajle, śmiało możesz też przygotować smoothie z liści rzodkiewki i ulubionych owoców.

Pestka z awokado

awokado

Pestka z awokado zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy (nawet o 70% więcej niż sam miąższ). Jest też bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Zatem jak ją zjeść, by nie połamać sobie zębów? 😉

Zacznij od suszenia pestki przez 2-3 dni na kaloryferze lub słonecznym parapecie. Kiedy pestka będzie już wysuszona, rozbij ją na mniejsze części i zblenduj. Tak powstały proszek dodawaj do soków, koktajli czy sałatek. To dopiero less waste! 😉

Skórka banana

skórki bananów

Zamiast do kosza, wrzuć skórki bananów do garnka z wodą. Następnie gotuj je przez około 10 minut. Tak powstały wywar będzie idealnym dodatkiem do Twoich ulubionych koktajli. Co dzięki temu zyskasz? Szczęście! 😀 Ekstrakt ze skórki banana zawiera bowiem serotoninę, czyli hormon szczęścia.

Natka marchewki

natka marchewki

Natka marchewki również zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Dostarczy nam m.in. witamin C i K, a także wapnia, magnezu oraz potasu. Kiedy więc następnym razem natka marchewki znajdzie się w Twojej kuchni, przygotuj z niej pesto lub dodaj drobno posiekaną do kotlecików jaglanych lub do sałatki warzywnej.

Skórki jabłek

less waste - skórki jabłek

Jabłka najzdrowiej jeść ze skórką. Jeśli jednak z jakichś powodów obierasz te owoce, nie wyrzucaj skórek. Z łatwością i w domowych warunkach możesz na ich bazie przygotować ocet jabłkowy. Zawiera on m.in.: potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, biotynę, kwas foliowy oraz witaminy C, B1, B2, B3 i B6.

Ocet jabłkowy wykorzystasz nie tylko w kuchni jako dodatek do zup czy sałatek. Możesz nim też zastąpić odżywkę do włosów.

PS. Sprawdź też, jak rosną popularne owoce, warzywa i przyprawy. 😉

Przeczytaj

  • Dwie niedziele handlowe w miesiącu? Nowy projekt ustawy w Sejmie 

    Dwie niedziele handlowe w miesiącu? Nowy projekt ustawy w Sejmie 

  • Wakacje składkowe. Ratunek dla polskich przedsiębiorców? 

    Wakacje składkowe. Ratunek dla polskich przedsiębiorców? 

  • Program “Mieszkanie na start” – oto co powinieneś o nim wiedzieć  

    Program “Mieszkanie na start” – oto co powinieneś o nim wiedzieć  

PanParagon:
najlepsza aplikacja
do przechowywania paragonów
i wyszukiwania promocji