Chyba każdy wie, jak rosną jabłka albo co zrobić, by wyhodować w domu szczypior. Istnieje jednak wiele produktów, których pochodzenie owiane jest tajemnicą, a najprostszą odpowiedzią na pytanie skąd się wzięły, jest stwierdzenie „ze sklepu”. 😉 PanParagon postanowił rozwiązać tę zagadkę i przyjrzeć się bliżej produktom, które w naszych kuchniach i na talerzach goszczą bardzo często, ale prawie nigdy nie zastanawiamy się, jak wyglądały, zanim trafiły do naszych domów. Sprawdź więc, jak rosną popularne owoce, warzywa i przyprawy.
Kiwi
Zimą wiele osób zajada się kiwi. Ten niewielki owoc uznawany jest za jeden z najzdrowszych na świecie. To głównie dzięki wysokiej zawartości witamin C i E. Tej ostatniej najwięcej skrywa się w skórce, dlatego tego owocu nie powinno się obierać.
Wiedza o bardzo dobrym wpływie kiwi na nasze zdrowie nie zawsze idzie w parze ze świadomością tego, jak rośnie ten owoc. Zdziwienie może więc wywołać fakt, że kiwi rośnie podobnie jak… winogrona!
![Jak rosną popularne owoce: kiwi](https://panparagon.pl/wp-content/uploads/2020/06/kiwi-1024x683.jpeg)
Banany
Bananowce, choć osiągają naprawdę pokaźne rozmiary, nie są drzewami, tylko… bylinami. To, w jak dużych kiściach mogą rosnąć banany, często widzimy w sklepach. Logika mogłaby podpowiadać, że czarne końcówki owoców są skierowane w stronę gruntu. Nie jest to jednak prawda. Końcówki te są pozostałościami kwiatostanów i zawsze znajdują się na górze owocu.
![Banany](https://panparagon.pl/wp-content/uploads/2020/06/banany-1024x683.jpg)
Żurawina
Słysząc o żurawinie, wyobrażasz sobie niewielkie krzaczki rosnące w lasach w krajach skandynawskich? Nie jest to do końca trafne wyobrażenie. 😉 Żurawina najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych, bo dzięki promieniom słońca owoce nabierają charakterystycznego, czerwonego koloru. Ich zbiór też nie zawsze odbywa się w tradycyjny sposób. Na profesjonalnych farmach pola żurawiny zalewa się wodą, niekiedy tworząc wiry. Dzięki temu dojrzałe owoce odrywają się od gałązek i można je „odłowić”.
![Żurawina w wodzie](https://panparagon.pl/wp-content/uploads/2020/06/zurawina-1024x683.jpeg)
Szparagi
Sezon na szparagi oznacza wiosnę w pełni i daje przedsmak lata. Wielbiciele tych warzyw nie zawsze wiedzą jednak, że kolor szparagów to nie kwestia odmiany, a sposobu ich uprawy. Białe szparagi rosną w ziemi, natomiast zielone wystają ponad kopiec i swój kolor zawdzięczają promieniom słonecznym.
![Zielone szparagi](https://panparagon.pl/wp-content/uploads/2020/06/szparagi-1024x683.jpeg)
Brukselka
To warzywo wzbudza wiele emocji nie tylko ze względu na swój specyficzny smak, który jedni uwielbiają, a inni nie znoszą. Brukselka to kapusta, która jednak nie rośnie w typowy sposób. Nie zobaczysz więc pól pełnych rzędów małej kapusty. Zamiast nich spodziewaj się grubych i pełnych liści łodyg.
![Brukselka](https://panparagon.pl/wp-content/uploads/2020/06/brukselka-1024x682.jpeg)
Pieprz
Choć pieprz kojarzy się z ziarenkami, tak naprawdę są to owoce, które rosną w gronach. Pnącza pieprzu mogą osiągnąć nawet 15 metrów wysokości.
Podobnie jak w przypadku szparagów, także kolor pieprzu nie zależy od rodzaju rośliny, a od pory zbioru ziarenek i sposobu ich przetworzenia. Aby uzyskać pieprz czarny, należy zebrać dojrzałe owoce, zalać je wrzątkiem i wysuszyć. Pieprz biały powstaje w wyniku zebrania dojrzałych owoców, które trzeba moczyć przez kilka dni, a następnie obrać i wysuszyć. Pieprz zielony to natomiast niedojrzałe owoce, które poddaje się działaniu solanki lub bardzo niskiej temperatury.
![Pieprz](https://panparagon.pl/wp-content/uploads/2020/06/pieprz-1024x683.jpeg)
Kakao
Stwierdzenie, że powstająca z kakao czekolada, to owoc, może mieć ziarenko prawdy. 😉 Wszystko dlatego, że proces uzyskiwania tego niezwykle wartościowego proszku rozpoczyna się od… zebrania owoców kakaowca. Wyglądają one tak, jak na poniższym zdjęciu.
![Owoc kakaowca](https://panparagon.pl/wp-content/uploads/2020/06/kakaowiec-1024x1024.png)
Zanim jednak powstanie kakao, owoce trzeba poddać fermentacji, a następnie wysuszyć nasiona, uprażyć je i zmielić. Z tak powstałej masy otrzymuje się masło kakaowe. Dopiero z odtłuszczonych i ponownie zmielonych wytłoków powstaje kakao.
Kiedy następnym razem wpiszesz na swoją listę zakupową któryś z powyższych produktów, zapewne przypomnisz sobie ten wpis.