Temperatura rośnie, promienie słońca przygrzewają coraz mocniej, dni zdają się nie mieć końca, a w sklepach i na lokalnych ryneczkach aż roi się od świeżych i przepysznych warzyw oraz owoców. To oznacza tylko jedno – lato już jest z nami! Z tej okazji PanParagon postanowił podzielić się swoim kolejnym przepisem. Tym razem będzie lekko, kolorowo i baaardzo smacznie, ponieważ do stołu zostanie podana sałatka z truskawkami.
Postaw na sezonowość
Lato to doskonały czas, by próbować nowych, a czasami wręcz nietypowych, połączeń owoców oraz warzyw. To właśnie w czerwcu, lipcu i sierpniu mamy największy wybór produktów sezonowych, z których powinniśmy czerpać pełnymi garściami. Są one wtedy nie tylko najlepsze, ale też najtańsze. Pisaliśmy o tym w darmowym ebooku „Co na obiad?”.
Sałatka z truskawkami idealnie nadaje się więc na lato. Nie trzymamy Cię już zatem w niepewności, tylko spieszymy z przepisem na tę pyszną przekąskę.
Lista składników
Aby przygotować 4 porcje sałatki, będziesz potrzebować poniższych składników, natomiast czas przygotowania nie powinien przekroczyć 15 minut. Szybciutko, prawda? 😉
Składniki na 4 porcje sałatki:
200 g truskawek
200 g szpinaku (jeśli nie przepadasz za szpinakiem, dobrymi zamiennikami będą: sałata, roszponka lub rukola)
12 listków mięty
200 g sera feta
100 g łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżkę miodu
0,5 cytryny
sól i pieprz (do smaku)
Taką listę zakupową przygotujesz w darmowej aplikacji PanParagon. Sprawdź, jak to zrobić i zaoszczędzić dzięki temu nie tylko czas, ale też pieniądze.
Przygotowanie
- Szpinak i listki mięty opłucz i osusz. Listki mięty możesz porwać na mniejsze kawałki.
- Truskawki umyj, osusz i oderwij szypułki, a następnie pokrój na ćwiartki.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Orzechy posiekaj drobno.
- Wymieszaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i przyprawy. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Sałatka z truskawkami gotowa, zatem nie pozostaje już nic innego, jak tylko zajadać ze smakiem. Smacznego! 🙂