sałatka z truskawkami

Sałatka z truskawkami – danie idealne na lato

Temperatura rośnie, promienie słońca przygrzewają coraz mocniej, dni zdają się nie mieć końca, a w sklepach i na lokalnych ryneczkach aż roi się od świeżych i przepysznych warzyw oraz owoców. To oznacza tylko jedno – lato już jest z nami! Z tej okazji PanParagon postanowił podzielić się swoim kolejnym przepisem. Tym razem będzie lekko, kolorowo i baaardzo smacznie, ponieważ do stołu zostanie podana sałatka z truskawkami.

Postaw na sezonowość

Lato to doskonały czas, by próbować nowych, a czasami wręcz nietypowych, połączeń owoców oraz warzyw. To właśnie w czerwcu, lipcu i sierpniu mamy największy wybór produktów sezonowych, z których powinniśmy czerpać pełnymi garściami. Są one wtedy nie tylko najlepsze, ale też najtańsze. Pisaliśmy o tym w darmowym ebooku „Co na obiad?”.

Sałatka z truskawkami idealnie nadaje się więc na lato. Nie trzymamy Cię już zatem w niepewności, tylko spieszymy z przepisem na tę pyszną przekąskę.

Lista składników

Aby przygotować 4 porcje sałatki, będziesz potrzebować poniższych składników, natomiast czas przygotowania nie powinien przekroczyć 15 minut. Szybciutko, prawda? 😉

Składniki na 4 porcje sałatki:
200 g truskawek
200 g szpinaku (jeśli nie przepadasz za szpinakiem, dobrymi zamiennikami będą: sałata, roszponka lub rukola)
12 listków mięty
200 g sera feta
100 g łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżkę miodu
0,5 cytryny
sól i pieprz (do smaku)

Lista zakupowa utworzona w darmowej aplikacji PanParagon (widok na iOS)

Taką listę zakupową przygotujesz w darmowej aplikacji PanParagon. Sprawdź, jak to zrobić i zaoszczędzić dzięki temu nie tylko czas, ale też pieniądze.

Przygotowanie

  1. Szpinak i listki mięty opłucz i osusz. Listki mięty możesz porwać na mniejsze kawałki.
  2. Truskawki umyj, osusz i oderwij szypułki, a następnie pokrój na ćwiartki.
  3. Ser feta pokrój w kostkę.
  4. Orzechy posiekaj drobno.
  5. Wymieszaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki.
  6. W oddzielnym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i przyprawy. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.

Sałatka z truskawkami gotowa, zatem nie pozostaje już nic innego, jak tylko zajadać ze smakiem. Smacznego! 🙂

Przeczytaj

  • Sprzedaż alkoholu w saszetkach – afera rozpoczęła lawinę zmian 

    Sprzedaż alkoholu w saszetkach – afera rozpoczęła lawinę zmian 

  • Jesienne przepisy z dynią: 6 pysznych inspiracji na chłodne dni 

    Jesienne przepisy z dynią: 6 pysznych inspiracji na chłodne dni 

  • Ile oszczędzamy na promocjach? Oto nasze wyliczenia prosto z paragonów! 

    Ile oszczędzamy na promocjach? Oto nasze wyliczenia prosto z paragonów! 

PanParagon:
najlepsza aplikacja
do przechowywania paragonów
i wyszukiwania promocji