mazurek wielkanocny

Przepis na prawdziwy mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy nie musi być prosty i banalny! Chcesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwego tradycyjnego mazurka? Takiego, który stanie się legendą, a wspomnienie o nim towarzyszyć będzie Twojej rodzinie aż… do kolejnych Świąt? Takiego z prawdziwym, własnoręcznie robionym kajmakiem? Żadnych lukrów, żadnych roztapianych krówek, czy mleka w puszce! To powrót do korzeni tego wspaniałego świątecznego ciasta. PanParagon odkrywa swój najtajniejszy przepis na mazurek kajmakowy.

Koszt: ok 77zł na 3-5 mazurków (w zależności od wielkości)

mazurek kajmakowy

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

1 kg mąki (tortowa lub krupczatka)
3 kostki dobrego masła (każda po 250 gramów)
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli

Dobrze schłodzone masło zetrzyj na grubej tarce, a następnie wymieszaj z mąką, cukrem i szczyptą soli. Szybko zagnieć ciasto tak, by miało jak najkrótszy kontakt z dłońmi. Jeśli jest za suche, dodaj odrobinę jogurtu. Zawiń w folię lub papier i wstaw do lodówki, by ponownie dobrze się schłodziło. Schłodzonym ciastem wyklej równomiernie blaszki i/lub formy to tarty. Spód powinien być nie grubszy niż 3 – 5 milimetrów, brzegi wysokie na ok 2 cm. Tak wyłożone ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 15 – 20 minut. Piecz w temperaturze ok 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA PRAWDZIWY KAJMAK:

2 litry mleka
1 kg cukru
2-3 kostki masła
czubata łyżka kakao
olejek rumowy
szczypta soli
+ bakalie i kakao do przystrojenia.

Wlej do dużego garnka (takiego, gdzie powierzchnia parowania będzie największa) dwa litry mleka, wsyp kilogram cukru i wymieszaj, by cukier się rozpuścił, a następnie wstaw na średni ogień tak, by powoli się gotowało. Musisz cały czas czuwać, ponieważ kajmak ma tendencję do kipienia! Pod koniec gotowania ma również skłonność do przypalania się, tak więc mieszaj od czasu do czasu i sprawdzaj, czy nic nie przywiera do dna garnka. To może potrwać nawet 1,5 – 2 godziny! Kajmak jest gotowy, gdy spływająca kropla zastyga na talerzyku. Odstaw do przestygnięcia.

Gdy kajmak przestygnie, dodaj do niego kilka kropli olejku rumowego i szczyptę soli, a następnie utrzyj ze startym na tarce masłem na gładką masę. ¼ kajmaku przełóż do osobnego pojemnika i wymieszaj z kakao. To posłuży Ci do przystrajania i wykonania wzorów na mazurku.

CO TERAZ?

mazurek kajmakowy
Przepyszne mazurki kajmakowe

Mazurek kajmakowy gotowy!

Kajmak wyłóż na upieczone i wystygnięte mazurki, by powoli na nich zastygał. Na sam koniec pozostaje ozdabianie. Przystrój każdy mazurek kajmakowy wzorami – PanParagon używa do tego grubej strzykawki oraz bakalii. Świetnie sprawdzają się też solone orzeszki ziemne, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki… co kto lubi 🙂 To nie było takie trudne, prawda? Smacznego!

A teraz, Kochani, PanParagon życzy Wam spokojnych, szczęśliwych i przede wszystkim zdrowych Świąt!

Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na naszego BLOGA.

Przeczytaj

  • Dwie niedziele handlowe w miesiącu? Nowy projekt ustawy w Sejmie 

    Dwie niedziele handlowe w miesiącu? Nowy projekt ustawy w Sejmie 

  • Wakacje składkowe. Ratunek dla polskich przedsiębiorców? 

    Wakacje składkowe. Ratunek dla polskich przedsiębiorców? 

  • Program “Mieszkanie na start” – oto co powinieneś o nim wiedzieć  

    Program “Mieszkanie na start” – oto co powinieneś o nim wiedzieć  

PanParagon:
najlepsza aplikacja
do przechowywania paragonów
i wyszukiwania promocji