Z czym kojarzą Ci się ekologiczne zakupy? Z produktami oznaczonymi jako bio? A może z wyższymi cenami? To nie muszą być synonimy zakupów przyjaznych dla środowiska. Wbrew pozorom, bycie bardziej eko podczas kupowania produktów spożywczych może być łatwe, szybkie, a nawet przyjemne. Wystarczy chcieć i troszeczkę się przygotować. A od czego zacząć? Podpowiedzi znajdziesz poniżej.
#1 Własne siatki
Choć w większości sklepów znajdziesz już biodegradowalne reklamówki i torby papierowe, to i tak o wiele korzystniejszym dla środowiska rozwiązaniem będzie zabranie ze sobą siatek, które z pewnością masz już w domu. Poszukaj więc reklamówek z poprzednich zakupów lub materiałowych toreb wielokrotnego użytku i pamiętaj o nich, kiedy następnym razem będziesz wychodzić do sklepu.
Jeśli na zakupy często jeździsz samochodem, dobrym rozwiązaniem będzie włożenie do bagażnika kilku siatek. Świetną opcją dla osób niezmotoryzowanych będzie schowanie torby wielokrotnego użytku do plecaka lub torebki. W ten sposób zawsze będziesz mieć pod ręką własną siatkę i żadne zakupy Cię nie zaskoczą.
Gdyby jednak okazało się, że nie masz w domu żadnej siatki wielokrotnego użytku, zajrzyj na Pinterest i zobacz, z czego możesz ją zrobić.
#2 Produkty na wagę
Kupując na wagę, masz możliwość zabrania do domu tylko takiej ilości produktu, jakiej rzeczywiście potrzebujesz. Masz więc pewność, że nic się nie zmarnuje.
Wybieranie produktów na wagę ma też jeszcze jedną ogromną zaletę – możesz je zapakować do własnego pojemnika. Dzięki temu ser żółty w plastrach trafi np. do pudełka śniadaniowego, a kasza do słoika. To już o 2 plastikowe, jednorazowe opakowania mniej. Jeśli pomnożysz to przez liczbę wizyt w sklepie w miesiącu, zobaczysz, o ile mniej odpadów możesz generować bez większego wysiłku.
#3 Jak największe opakowania
Nie wszystko jednak można kupić na wagę. Jeśli więc jedyną opcją jest wybór produktu w opakowaniu, dobrą strategią będzie wybieranie możliwie największych opakowań. Zamiast kupować 3 małe kubeczki jogurtu, wybierz jeden duży. W ten sposób także ograniczysz ilość odpadów, a do Twojej lodówki trafi niemal taka sama ilość produktu.
#4 Bez opakowania
Ile razy widziałeś w sklepie, że ktoś kupował cukinię owiniętą folią albo wkładał do plastikowego woreczka kiść bananów? Zapewne wiele. A przecież nie jest to niezbędne. Owoce i warzywa mają naturalną ochronę w postaci skórki. Nie trzeba zabezpieczać ich plastikiem. Pamiętaj o tym podczas kolejnej wizyty na dziale warzywnym.
#5 Czytanie etykiet
Choć drobny druczek i ciągi dziwnie brzmiących nazw składników sprawiają, że czytanie etykiet wydaje się trudne, warto poświęcić nieco czasu, by dowiedzieć się, jak to robić. Pomocny może być ten artykuł.
Dlaczego czytanie etykiet jest ważne? Przede wszystkim dlatego, że wiedząc, co oznaczają poszczególne pozycje na liście składników, możemy świadomie wybierać zdrowie, pełnowartościowe produkty. To z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie i zdrowie.
Jest też jeszcze jeden powód. Na etykietach zawarte są informacje o tym, skąd pochodzi produkt i gdzie został wyprodukowany. Na ich podstawie możemy wnioskować o śladzie węglowym, jaki pozostawia ten produkt.
Coraz częściej producenci umieszczają na etykietach także informacje o tym, do jakiego pojemnika na śmieci wyrzucić poszczególne części opakowania. To znacznie ułatwia prawidłową segregację.
#6 Zamienniki
Ekologiczne zakupy to także szukanie zamienników. Wyjaśnimy to na przykładzie ryżu. Większość osób odruchowo sięga po ten pakowany w torebki i zamknięty w pudełku. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ale zupełnie nieopłacalne nie tylko dla środowiska (większa ilość odpadów, w tym plastiku), ale też dla portfela.
Pudełko ryżu w torebkach zazwyczaj zawiera 400 g ryżu i kosztuje około 3,5 zł. Cena za kilogram wynosi więc 8,75 zł. Za kilogramowe opakowanie (często papierowe) ryżu niezapakowanego w mniejsze torebki zapłacimy od około 3,5 zł do 5 zł. Spora różnica, prawda?
Kiedy ekologiczne zakupy będą już za Tobą, pamiętaj, by zeskanować paragon w aplikacji PanParagon, a oryginał wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Paragony są bowiem zrobione z papieru termicznego. Proces technologiczny przetwarzania papieru nie jest dostosowany do tego materiału.